Özel hastanelerde planlı sezaryen doğum yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, Sezaryen Doğumla İlgili Yönetmeliği Güncelledi

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i” güncelledi ve yeni düzenlemelere gitti. Yönetmelik, özellikle “sezaryen doğum” konusunda önemli kararlar içeriyor.

Planlı Sezaryen Doğuma Kısıtlama Getirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte artık özel tıp merkezlerinde tıbbi gerekçe olmadan planlı sezaryen doğum yapılmayacak. Normal doğum tercih eden merkezler için doğum ünitesi şartı getirilirken, ameliyathanesi olmayan merkezlerde doğum ünitesine izin verilmeyecek.

Doğum ünitelerinin giriş çıkışları kontrol edilebilir nitelikte olacak ve ameliyathaneye kolay ulaşılabilir şekilde konumlandırılacak. Doğum salonları en az 16 metrekare olacak, doğuma ilişkin tüm kayıtlar elektronik ortamda tutulacak ve merkezi bir bildirim sistemine entegre edilecek. Uzman doktor sayısı 10 ve üzerinde olan merkezlerde cerrahi müdahale birimi kurulabilecek.

Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik

Resmi Gazete’de yayımlanan maddeye göre, tıp merkezlerinde normal doğum yapılabilmesi için belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Ameliyathanesi olmayan merkezlerde planlı sezaryen doğum yapılamayacak ve doğum ünitesi kurulması zorunlu hale gelecek.

Sivasspor’un Pankartı ve Erdoğan’ın Tepkisi

Sivasspor’un geçtiğimiz haftaki maçında açılan ‘Doğal olan normal doğumdur’ pankartı bazı kesimler tarafından eleştiri almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlığın normal doğumu teşvik etmesi, sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” ifadelerini kullanarak konuya açıklık getirdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.