Dünya üniversite ligi QS’de en iyi sonuç

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, üniversitelerin en değerli sıralamalarından biri olan ’2026 Dünya En İyi Üniversiteler Sıralaması’nı duyurdu. 1500 üniversitenin yer aldığı bu listeye Türkiye’nin yükselişi dikkat çekici. Uluslararası yayın sayısı, akademik itibar, atıf sayısı, uluslararası araştırma ağı, sürdürülebilirlik gibi birçok kriter değerlendirilerek oluşturulan sıralamada Türkiye’den dört üniversite ilk kez ilk 400’e girdi. Geçen yıl ise ilk 400’e sadece iki Türk üniversitesi girebilmişti.

YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

2024 QS sıralamasında Türkiye’nin en iyi üniversitesi olarak 285. sırada yer alan ODTÜ, bu yıl 16 basamak yükselerek 269. sıraya ulaştı ve Türk üniversiteleri arasındaki liderliğini sürdürdü. İkinci İTÜ ise 326. sıradan 298. sıraya yükseldi. Koç Üniversitesi 401. sıradan 323. sıraya, Boğaziçi Üniversitesi ise 418. sıradan 371. sıraya çıktı. İlk 500 içinde yer alan diğer Türk üniversiteleri arasında 404. sırada Sabancı ve 415. sırada Bilkent Üniversitesi bulunmaktadır. Türkiye’den toplamda 26 üniversite sıralamada yer alırken, dokuz üniversite yükselirken iki üniversite geriledi ve 13 üniversite konumunu korudu. İlk 1000 içinde ise Hacettepe Üniversitesi 571. sıraya, İstanbul Üniversitesi 697. sıraya, Ankara Üniversitesi 736. sıraya, Yıldız Teknik Üniversitesi ise 736. sıraya yükseldi. Geçen yıl 901-950 bandında bulunan Gazi Üniversitesi ise 915. sıraya yükselerek ilk 1000’de yerini korudu.

BAŞARI DOLU YIL

QS’nin açıklamasına göre, Türkiye için bu yılki sonuçlar şimdiye kadar en başarılı tabloyu sergiliyor. Geçen yıl ilk 400’e sadece iki üniversite girebilmişken bu yıl sayı dörde çıktı. Koç ve Boğaziçi Üniversiteleri ilk kez bu prestijli gruba girdi ve önemli bir yükseliş gösterdiler. Koç Üniversitesi 78 sıra tırmanarak 323. sıraya, Boğaziçi Üniversitesi ise 371. sıraya yerleşti. Sabancı Üniversitesi ise dünya genelinde yükselen üniversiteler arasında ikinci sırada yer alarak 112 basamak birden ilerleyerek 410. sıraya yükseldi.

SOWTER’DAN DEĞERLENDİRME

Değerlendirme sonuçlarına göre Türkiye, 20’den fazla üniversitesi bulunan ülkeler arasında en hızlı yükselen dördüncü ülke oldu. Özellikle ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ’nün ‘İşveren İtibarı’ göstergesinde dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına girmesi, Türkiye’nin uluslararası akademik itibarının arttığını gösteriyor. QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter, “Türkiye, bu yılın en dikkat çekici başarı hikayelerinden birine sahip. Uluslararası akademik itibarımız hızla yükseliyor. Bu ivmeyi devam ettirebilmek için araştırma ekosistemini desteklemeli, uluslararası yetenekleri çekecek politikaları benimsemeli ve öğretim kaynaklarını güçlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

İTİBARLI ODTÜ

ODTÜ, ‘İşveren İtibarı’ göstergesinde dünya genelinde 77. sırayı alarak Türkiye’de ilk sırada yer aldı. Akademik itibarda 269., sürdürülebilirlikte ise 294. sırada bulunuyor. Sabancı Üniversitesi, ‘Öğretim Üyesi – Öğrenci Oranı’nda liderliği elinde bulundururken, Koç Üniversitesi ‘Atıf Başına Öğretim Üyesi’ kategorisinde 359. sırada yer aldı. Türkiye’nin eksik performans gösterdiği alanlar ise öğretim üyesi oranı, atıf sayıları ve uluslararası öğretim üyesi oranları olarak öne çıkmaktadır.

EN KAPSAMLI DEĞERLENDİRME

106 ülkenin yer aldığı bu değerlendirme, QS’nin şimdiye kadarki en geniş sıralaması oldu. ABD, 192 üniversiteyle en çok temsil edilen ülke olurken, İngiltere 90 üniversiteyle ve Çin 72 üniversiteyle sıralamada yer aldı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ise 14 yıldır üst üste zirvede yer alarak hâkimiyetini sürdürüyor.

Related Posts

Türkçe düşündürdü matematik zorladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin tamamlanmasının ardından eğitim kurumları da bu yılın sorularına ilişkin yorum ve analizlerini yayınlamaya başladı. Analizlerde bu yılki sınavın bilgiyi ezberleyen değil, anlayan ve yorumlayan öğrencileri öne çıkarır nitelikte olduğu vurgulanıyor. Bu yıl da sınavın kaderini matematiğin belirlediğinin altı çizilirken, Türkçede ise düşünsel derinlik isteyen soruların dikkat çektiği belirtildi. Eğitim kurumlarına göre tüm branşlarda müfredata uygun, analiz gücü gerektiren sorular öne çıktı.

Hollywood’un romantik komedisi “Singin’ in the Rain” müzikali sanatseverlerle buluşacak

Hollywood’un romantik komedisi “Singin’ in the Rain” müzikali sanatseverlerle buluşacak

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Her hafta cuma günü yayımlanan bu ajandada, o hafta İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılacak sanat etkinlikleri derleniyor

Lara Fabian yarın İstanbul’da sahne alacak

Lara Fabian yarın İstanbul’da sahne alacak

Gazi Yaşargil kimdir, kaç yaşında ve neden vefat etti? Yüzyılın en iyi beyin cerrahı unvanına sahip Gazi Yaşargil’in biyografi bilgileri

Gazi Yaşargil kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türk beyin cerrahı ve akademisyen olarak tanınan Gazi Yaşargil, dünya çapında büyük bir üne sahiptir. Yüzyılın en iyi beyin cerrahı olarak kabul edilen Yaşargil, beyin cerrahisinin gelişimine büyük katkılarda bulunmuş ve pek çok ödül kazanmıştır. Peki, Gazi Yaşargil kimdir, nereli, kaç yaşında vefat etti? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.

SAKARYA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025: Sakarya’da Kurban bayram namazı saat kaçta? Diyanet Sakarya Kurban Bayramı namaz saati

Sakarya bayram namazı saati, Diyanet tarafından açıklandı. Bayram namazı saati ile Kurban Bayramı’na giriş yapacak olan Sakarya sakinleri, günün ilk ibadetini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Diyanet’in yayımladığı bilgiler ışığında, Sakarya bayram namazı saati hususunda bilgi edinecek olan binlerce Müslüman, sabahın erken saatlerine alarmlarını kuracak. Peki, Sakarya bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, tüm iller ve Sakarya bayram namazı saatleri bilgisi