Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Boğmaca Nedir?

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen son derece bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’nın belirttiğine göre dünya genelinde yıllık 20-40 milyon civarı boğmaca vakası görülmektedir. Her yıl, çoğunluğu çocuk olan yaklaşık 300.000 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Yenidoğanlarda Boğmaca

Boğmacanın en büyük riski bağışıklık sistemi gelişmemiş ve aşı takvimi tamamlanmamış yeni doğanlarda görülmektedir. Bu durumda hastalık, nefes durmasına, beyin içi kanamaya, nöbetlere ve hatta yaşam kaybına neden olabilir.

Belirtiler ve Seyri

Boğmaca üç evrede ilerlemektedir. Hastalığın başlangıç evresinde genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilecek belirtiler görülür. Hastalığın ikinci evresinde ise özellikle çocuklarda şiddetli öksürük nöbetleri ve derin nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Boğmaca bebeklerde ciddi seyir gösterir ve kontrol altına alınamayan öksürük nöbetlerine yol açabilir. Bu durum solunum güçlüğüne, kusmaya, hatta kaburga kırıklarına neden olabilir.

Toplum Sağlığı İçin Risk

Boğmaca öksürük ve hapşırık yoluyla kolayca yayılır ve toplum sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle aşılanmamış kişiler hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilir. Boğmaca, aşılanabilir bir hastalıktır ancak aşılama oranları düştüğünde salgınlar görülebilir.

Annenin Aşılması Önemli

Boğmaca aşısının gebeliğin 18 ile 36. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu sayede anne adaylarından bebeğe antikor geçişi sağlanarak bebeğin doğumdan sonraki ilk aylarda korunması sağlanabilir. Aşı, inaktif bir şekilde uygulandığı için gebelikte güvenle yapılabilir. Anne adaylarının aşılarını geciktirmemeleri ve bu konuda bilinçli olmaları önemlidir.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.