İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da 2025 Yılında Kene Isırması Vakaları Arttı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, 2025 yılında İstanbul’da sağlık kuruluşlarına bildirilen toplam 7 bin 2 kene ısırması vakası yaşandığını açıkladı. Güner, nisan, mayıs ve haziran aylarında gerçekleşen 6 bin 165 kene ısırması vakasına dikkat çekti. İstanbul kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakasına ise rastlanmadığını belirtti.

Güner, kene ısırıklarının genellikle zararsız olduğunu ancak taşıyıcı kenelerin ölümcül hastalıklara neden olabileceğini belirtti. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ile kırsal bölgelerde vakit geçiren vatandaşların dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Erken farkındalık ve önlemlerle sağlık risklerinin önlenebileceğini söyledi.

Kenelerle Hızlı Müdahale Hayat Kurtarıcıdır

Doç. Dr. Güner, yaz aylarının artmasıyla kene ısırıklarında artış olduğunu belirtti. Kırsal alanlara gidildiğinde uzun kollu giysiler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Doğadan dönüldüğünde vücudun detaylı kontrol edilmesi önemlidir.

Güner, keneye müdahalede kolonya, sigara, deterjan gibi kimyasalların kullanılmaması gerektiğini belirtti. Kenenin uygun bir malzeme ile vücuttan çıkarılması gerektiğini ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Belirtilere Dikkat: 10 Gün İçinde Görülebilir

Kene temasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, ateş, kas ve baş ağrısı gibi belirtiler görülmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Güner, hasta bireylerle temasta olan kişilerin koruyucu ekipmanlar kullanması gerektiğini söyledi.

Güner, İstanbul’daki sağlık tesislerinin kene vakalarına hazır olduğunu ve toplumun bilinçli bir şekilde hareket etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.