Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Kemik Erimesi – Belirtiler ve Risk Faktörleri

Kemiklerimiz dinamik yapılar olup sürekli olarak yenilenme sürecindedir. Genç yaşlarda kemik yapımı, yıkımından fazla iken yaş ilerledikçe bu durum değişir ve osteoporoz riski ortaya çıkar.

Osteoporoz, kemiklerin iç yapısının bozulması ve süngerimsi hale gelmesi sonucu meydana gelir. Bu durum, en ufak bir travmada bile kırıklara neden olabilir.

Osteoporoz genellikle belirti vermez ve çoğu zaman kırık oluşmasıyla fark edilir. Özellikle kalça, omurga ve bilek kırıkları sık görülen komplikasyonlardır.

Kadınlarda Menopoz Sonrası Artan Risk

Kadınlarda, özellikle menopoz sonrasında kemik kaybı hızlanır çünkü östrojen hormonunun azalması kemik sağlığını olumsuz etkiler.

Erkeklerde ise yaşla birlikte testosteron seviyesindeki azalma kemik kaybına sebep olabilir. Bu nedenle her iki cinsiyette de kemik erimesi riski bulunmaktadır.

Risk Faktörleri ve Tanı Yöntemleri

Aşağıdaki gruplar, osteoporoz riski taşır:

  • 50 yaş üstü kadınlar
  • Erken menopoz geçirenler
  • Kortizon veya antidepresan gibi ilaçları uzun süre kullananlar
  • Sigara ve alkol tüketenler
  • Zayıf ya da hareketsiz bireyler
  • D vitamini ve kalsiyumdan yetersiz beslenenler
  • Ailede kalça kırığı öyküsü olanlar

Osteoporoz erkeklerde daha az görülse de risk taşır ve tanı genellikle geç konulabilir. Bu nedenle belirli bir yaştan sonra düzenli kemik taramaları önerilir.

Önlemler ve Kemik Sağlığı

Erken teşhis, doğru beslenme, düzenli egzersiz ve uygun ilaçlarla kemik sağlığı korunabilir ve hatta kemik kaybı yavaşlatılabilir. Özellikle düşmelerden korunmak önemlidir çünkü yaşlılarda en ciddi komplikasyonlar düşme sonucu oluşan kırıklardır.

Kemik erimesi genellikle yaşlılıkta ortaya çıksa da temeli genç yaşlarda atılır. Bu nedenle kemik sağlığına genç yaşlardan başlamak önemlidir.

Erken Teşhis ve Tedavi

En basit yöntem olan DEXA testi ile kemik yoğunluğu ölçülerek osteoporoz teşhisi konulabilir. Ancak bu ölçüm genellikle kırık sonrasında yapıldığı için erken teşhiste gecikmeye neden olabilir.

65 yaşından sonra her kadında ve 70 yaşından sonra her erkekte kemik taramaları önerilir ve düzenli takip önemlidir.

Yarın İçin Beklenen İçerikler

  • DEXA testi nedir, nasıl yapılır?
  • T skoru ve Z skoru ne anlama gelir?
  • Kalsiyum, PTH, kemik markır’ları neyi gösterir?
  • Röntgenle osteoporoz teşhisi yapılabilir mi?
  • Normal kemik ölçümü riskli olabilir mi?

Related Posts

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.